Suiker is gif

Suiker is gif

Suiker wordt sinds een aantal jaren als de grootste vijand gezien. Reden genoeg voor frisdrankfabrikanten om suiker te vervangen door zoetstoffen. Maar is dit ook zo een goed idee?

Online zijn discussies gestart over kunstmatige zoetstoffen. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid is mede hierdoor gestart om zoetstoffen te toetsen aan veiligheid bij proefdieren. Uit deze toetsingen is gebleken dat dat stoffen als aspartaam (E951), sacharine (E954) en sucralose (E955) geen kankerverwekkende stoffen veroorzaken.

Op sociale media wordt veel geschreven over de relatie tussen kunstmatige zoetstoffen en ziekten zoals obesitas. De zoetstoffen zouden namelijk dik maken doordat deze effect zouden hebben op insuline. Insuline zorgt ervoor dat de suikerspiegel in het bloed in balans blijft. Echter, als je lichaam zich voorbereidt om iets suikerrijks te eten, dan maakt je lichaam insuline aan. Door het consumeren van zoetstoffen in plaats van suiker wordt je lichaam in de maling genomen, omdat je suikerspiegel daalt met als gevolg dat je trek krijgt.

Dit effect is echter alleen bij proefdieren geconstateerd, maar is nog niet bewezen bij mensen. Er zijn onderzoeken geweest bij mensen met vragenlijsten waarbij een verband te zien is tussen overgewicht en het gebruik van zoetstoffen. De grote vraag blijft echter: veroorzaken zoetstoffen het overgewicht of gebruiken mensen met overgewicht meer zoetstoffen als een alternatief in een poging hun gewicht te beheersen?

Over zoetstoffen zijn we nog lang niet over uitgesproken. Ondanks dit een alternatieve middel is van suiker is recent nog gebleken dat zoetstoffen een ongunstig effect hebben op darmbacteriën. Er is echter een ander alternatief en dat is water drinken. Water is het meest gezonde drank en daarnaast spoelt je schoon van allerlei giftige afvalstoffen. Smartlife draagt bij aan een gezonde levensstijl met onze waterflessen. Mensen die het lastig vinden om dagelijks water te drinken kunnen kiezen voor een fruitinfuser waarbij fruit gemixt wordt met water of een thee infuser waar eindeloos gevarieerd kan worden met heerlijke smaken thee. 

Wanneer start jij met het vervangen van suiker en zoetstoffen?

 

Live Smart, in Style

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *